[vc_row][vc_column][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJjbGVhcmZpeCUyMG1hcmdpbl90b3AxMCUyMiUzRSUzQyUyRmRpdiUzRQ==[/vc_raw_html][vc_row_inner][vc_column_inner el_animate=”animated eff-fadeInLeft” width=”1/4″][vc_single_image image=”3224″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”last textFormat” el_animate=”animated eff-fadeInRight” width=”3/4″ css=”.vc_custom_1457134218901{margin-right: 12px !important;padding-right: 15px !important;padding-left: 25px !important;}”][vc_column_text]

 

Wingwave® coaching

 

Wingwave® coaching = coaching precis pentru realizarea şi menţinerea performanţei, a dinamicii creative şi a echilibrului interior.

Metodă de coaching de scurtă durată, Wingwave® a fost dezvoltată de Cora Besser-Siegmund şi Harry Siegmund, psihologi germani şi traineri în domeniul managementului la Besser-Siegmund Institute în Hamburg, Germania, la mijlocul anilor `90.

 

Wingwave® combină:

1 – Stimularea bilaterală a emisferelor cerebrale prin “activarea” fazelor REM (de exemplu: mişcarea rapidă a ochilor – Rapid Eye Movement, stimulare bilaterală auditivă sau kinestezică).

2 – Tehnicile şi strategiile din Programarea Neuro-Lingvistică.

3 – Kineziologie aplicată (testul miostatic = răspuns muscular pentru evaluarea eficacităţii procesului).

 

Domenii de intervenţie:

  • Life Coaching
  • Business Coaching
  • Coaching transformativ
  • Coaching pentru copii
  • Coaching pentru performanţă

 

Denumirea “wingwave” este compusă din “wing” şi wave“.

1 – “wing este bătaia firavă de aripă a fluturelui care, conform teoriei haosului, are puterea să schimbe vremea, dacă bătaia are loc la momentul şi locul potrivit. Similar, pentru a face posibile schimbările pe durata sesiunii de coaching vom stabili un punct precis de start pentru coaching-ul wingwave, bazat pe nevoile fizice şi emoţionale curente, prin aplicarea testului de răspuns muscular (“testul miostatic”). Metafora “wing” descrie, de asemenea, cum lucrează împreună cele două emisfere ale creierului pentru a sprijini “zborul intelectului” şi pentru a asigura o “aterizare” de succes.

2 – “wave evocă termenul de “unde cerebrale”, ca “idee briliantă” sau “flash al inspiraţiei”. Şi exact aceste tipuri de unde cerebrale sunt folosite ca declanşatori (triggers) de către wingwave®, pentru atingerea obiectivelor de coaching.

 

Coaching-ul wingwave® individual folseşte avantajele metodei wingwave® pentru realizarea scopurilor personale şi profesionale. Este un concept nou, ce combină diferite tehnici extrem de eficiente, care şi-au dovedit eficienţa în coaching-ul de scurtă durată. Această metodă este folosită, în principal, pentru obţinerea succesului de către persoane aflate la nivel executiv şi de management. La fel de bine funcţionează pentru persoanele care au nevoie de un impuls creativ, pentru sportivii de performanţă, dar şi, pur şi simplu, pentru atingerea mai uşoară a ţelurilor şi pentru creşterea încrederii în sine.

Stresul, amintirea unor evenimente neplăcute sau a unor situaţii imaginare din viitor acţionează ca o aşchie într-o rană, aşchie care nu permite rănii să se vindece: experienţa continuă să aibă efect negativ asupra persoanei şi îi limitează performanţele. Cu toţii ştim ce simţim când suntem răniţi, supăraţi, insultaţi, jenaţi etc. În condiţii normale, acestea dispar şi se “suprapun” altele. Ideea unui eveniment neplăcut din trecut nu mai provoacă un sentiment neplăcut.

Dacă nu se întâmplă aşa, de exemplu, emoţiile negative nu sunt “acoperite”, ele rămân incomplet procesate (timpul nu le-a “rezolvat” pe toate). Persoana rămâne “blocată” în vechiul conflict şi poate ajunge la o problemă secundară de forma unei diagrame de gândire: “De fiecare dată când fac X, mi se întâmplă Y”. Care este motivul pentru care se întâmplă aşa? În momentele de stres intens, cele două emisfere cerebrale nu conlucrează optim. Procesul de desfăşurare a evenimentelor şi a emoţiilor asociate acestor experienţe este perturbat. Emoţiile duc la “blocaj”. În condiţii normale, evenimentele stresante sunt rezolvate în timpul somnului. În faza de mişcare rapidă a ochilor (REM = Rapid Eye Movements), ochii noştri se mişcă foarte repede în plan orizontal şi experienţele noastre stresante şi traumatizante sunt “procesate”.

Prin urmare, este procedura perfectă pentru autovindecare a evenimentelor emoţionale (“Dormi pe problemă” / “Las-o sub pernă”). Creşterea nivelului de stres la care sunt expuşi zilnic mulţi oameni îi îndepărtează de posibilitatea de a prelucra cu succes evenimentele în timpul somnului. Somnul neodihnitor şi pilulele pentru insomnie pot elimina complet faza de mişcare rapidă a ochilor (REM), fapt care conduce la un sentiment constant de presiune şi face dificilă relaxarea după trezire. Emoţiile care sunt asociate cu anumite evenimente din trecut sau idei din viitor nu mai pot fi procesate eficient. Situaţia poate fi comparată cu un CD defect: procesarea în cadrul sistemului nervos rămâne blocată la un anumit punct.

 

Intervenţia wingwave® stimulează faza REM când clientul este în stare de veghe. Ochii lui urmăresc degetele coach-ului care se mişcă în faţa lui, iar emoţiile “blocate” vor fi procesate într-un ritm rapid. Mişcările oculare – care pot fi înlocuite şi cu stimuli auditivi sau tactili – permit celor două emisfere să lucreze împreună, în mod coordonat, şi emoţiile “blocate” încep să se “mişte” din nou. Blocajul mental care a cauzat acest stres extrem dispare.

Pe timpul acestui proces, clientul poate experimenta trăiri intense, dar uşor suportabile, care nu durează mai mult de un minut. Deoarece intervenţia reactivează complet capacităţile mentale care au fost blocate, ea va permite creierului să găsească propriile soluţii creative, făcându-l capabil să-şi folosească resursele. Astfel, clientul obţine o surprinzătoare stare de înţelepciune şi va avea “insight-uri” pe durata intervenţiei. Efectele Wingwave pot fi suplimentate, la nevoie, cu metodele Programării Neuro-Lingvistice (NLP).

Dupa încheierea intervenţiei, clientul se simte uşurat, chiar bucuros şi cu simţul umorului recâştigat. Câteodată rămâne într-o stare de oboseală, însă un alt fel de oboseală, una placută, este complet relaxat, astfel încât restul zilei poate fi petrecut, în funcţie de posibilităţi, fără stres şi într-o stare de linişte.

 

1. Coaching-ul de tip “post achievement-stress”

Aici este inclus orice gen de probleme stresante, care sunt, în general, tipice profesiilor cu exigenţe ridicate şi cu un coeficient solicitant de lucru. Noi numim acest tip de stres “post achievement-stress”, care apare atunci când stresul nu se mai poate reduce de la sine în mod regulat. De exemplu, aşa numitele “bătăi la ceafă”, dezamăgiri în viaţa privată sau profesională, incidente bruşte precum scrisori sau telefoane primite care aduc veşti neplăcute sau accidente.

2. Coaching-ul pentru resurse

Intervenţiile sunt aplicate în vederea dezvoltării unor teme menite să aducă succesul: stimularea creativităţii, automotivaţia, crearea unei imagini pozitive de sine prin coaching sau vizualizarea scopului în vederea pregătirii mentale pentru atingerea unor cote de înaltă performanţă (examene, apariţii în public etc.).

 

3. Coaching pentru convingeri

Sub acest aspect se urmăreşte depăşirea autoconvingerilor care deseori limitează potenţialul şi reduc nivelul calitativ de viaţă (“nu sunt bun de nimic”) şi transformarea lor în autoconvingeri pozitive. Importantă este, de asemenea, depistarea aşa numitei capcane: “căderea în euforie” (de exemplu: “Pot reuşi să fac totul”), care, din cauza nivelului deosebit de ridicat, chiar nerealist la care se aspiră, poate conduce la negativism şi, prin urmare, poate afecta subconştientul clientului. În cazul intervenţiilor de acest gen, este vorba mai mult despre restabilirea unui Eu puternic la nivel emoţional şi a unor convingeri aspirante spre realizare.

 

Beneficiile coaching-ului cu Wingwave®:

• Creşterea creativităţii şi realizarea performanţei.

• Fixarea unor obiective la nivelul conştientului şi, prin aceasta, transformarea lor în realitate.

• Transformarea convingerilor limitatoare în convingeri aducătoare de succes.

• Stres provocat de tensiuni în cadrul întreprinderilor, profesional, relaţional, familial; mari dezamagiri în relaţiile interumane, încât se ajunge la tendinţa de a simţi că: “Totul se prăbuşeşte”.

• Rănire interioară provocată de către alţi oameni, prin care imaginea de sine ajunge să se clatine; procese de adâncă tristeţe survenite în urma despărţirii.

• Bulversări apărute din motive aparent lipsite de importanţă, precum mici insulte, pentru că la bază se află un conflict din timpuri mai vechi.

• Atitudinea terapeutică faţă de substanţe dăunatoare sau comportamente care cauzează prea multa plăcere (vicii).

Aproape toate aceste probleme au în comun o stare de încordare în psihicul clientului sau asocierea unor gânduri şi sentimente neplăcute care nu au fost prelucrate într-un mod satisfăcător. La aceasta se adaugă şi sentimente rezultate în urma unor evenimente care nu au putut fi acceptate sau au fost numai parţial acceptate. În acest caz, timpul nu mai vindecă rănile sau le vindecă numai parţial. Clientul ramâne prins în vechile conflicte, care, la rândul lor, pot induce consecinţe dureroase şi pot crea o mentalitate de genul “De fiecare dată când mi se întâmplă x, trebuie să mi se întâmple şi y”.

www.wingwave.ro

www.wingwave.com