Așa cum am promis în articolul precedent, în care am vorbit despre rezistența la schimbare ca prim obstacol în calea transformării tale profunde, acum revin cu provocarea următoare, despre care te invit să citești mai jos.
Teama de a nu reuși este o altă provocare majoră în procesul de transformare personală. Schimbarea interioară presupune, în mod inevitabil, și riscuri. Fiecare pas înainte poate implica o oportunitate de a eșua.
Această teamă de eșec este adesea amplificată de teama de a fi judecat de ceilalți sau de a nu reuși să trăiești la standardele pe care ți le-ai impus. Frica de a face greșeli te poate împiedica să faci schimbările necesare și te poate opri din drumul tău. E mai la îndemână să renunți, nu-i așa!?
Cu toate acestea, eșecurile sunt o parte firească a procesului de învățare și evoluție. De altfel, observând în ansamblu paradigma transformării, conceptele greșeală sau eșec nu reprezintă nimic altceva decât etape prin care se testează variantele de manifestare, pentru a putea alege varianta optimă prin comparație cu alternativele potențiale. Modalitatea în care se face testarea este specifică fiecărui factor implicat și mecanismelor sale de funcționare, într-un context unic și bine definit.
În loc să-l privești ca pe o înfrângere, consideră-l o oportunitate de a învăța ceva nou. Fiecare „greșeală” aduce cu sine lecții valoroase care pot contribui la învățarea pe termen lung. Stabilește-ți obiective realiste și reține faptul că procesul de schimbare cere muncă, timp și perseverență.
Articol de Iuliana Apetri
Episodul #2, din Seria „Provocările schimbării”
Image: Canva